NO MATTER WHAT, THE MASTERPIECE OF ME IN REAL LIFE, I'D START WITH A BLOG .

Sunday, 1 May 2016

“YAAAAAA !!! I'M BACKKKK !!!”

Views
Hallo..

Konpius jap, sejenis manusia atau apa ini ? Nyet jadian barangkali :P
YAAAAAA !!!

Assalamualaikum teman-teman kuuu.. tak jawab dosa tau awaa, kalau jawab awaa syg kat kte lettuw ! hikss . *Gedik hareyyy mu ni pia.. -,-" okay-okay, lama kan Sis Pia membisukan diri . So Nah.. sis banje sekeping gambar, pose tu mcm kembar di Zoo Negara kat atas ni . Sekali tgk, mcm iras-iras monkey.. dua kali tgk, mcm hippopotamus pun hadee.. tehee :p hurmm ada jee ni haaa . Baru sampai dr Mel semlm . Terbang dr sana pukul 9:30am waktu sana, sampai Msia dlm pkul 4:30pm waktu sini . In 8 hours jugeks laa duk dalam “belon” yg padat berisi dgn manusia yg berbagai jenis, size, bentuk dan warna . Mcm-mcm ragam boleh tgk . Si mek Pia? Kerjanya tidur, bangun, mkn, tidur, bangun, mkn.. nasib baik Bibimbap dia sedap . Puas hati.. good service ;) pastu keep repeating doing the same thing sampai lah belon mendarat cecah tanah Kuala Lumpur . 

Alhamdulillah.. lega rasanyee Allah saje lah tahuuu.. Yaa Toohannnn.. ate kome tau ke idok, waktu duk dlm plane otw balik sini.. Mek Pia ada rse takut jugak laa bila perjlnan menempuh awan yg memutih bercampo dengan awan yg kekelabuan tu.. time tuu dpt rse plane mcm bergoyang goyang kuat.. tetbe mcm terjatuh skit ke mcm mne ntah laa nk explainnyee.. dlm hati aku dh menjerit separuh nak mati.. hahahaa . Dlm fikiran ni duk terpikir memacam benda tak helokk dh.. haishhh.. waktu fly dr KL ke Mel hari tu perjlnan smooth jee.. takde rse hapee sgt.. time nk landing jee rse mcm azab sikit . En. Pilot baru lagi mngkin.. berdesing sing singg tinge ni sampai naik ke kepala . Ya Rabbiii.. seriuss rse kepala mcm nk explode ! Tobatt tak nak rasa lagi dh.. erghh..

Kejap.. nk keluar mkn kejap dgn suster ngesot..
nnt sambung . Stay tuned .
...
..
.

Yaaa.. I'm back ! saya sudahh kenyang ! Alhamdulillah.. kemain iklan kejap yee.. :D After almost 2 months Pia tak update blog sbb mcm malas lagi nk update waktu kat sana . So dh balik sini baru ada feel nak share sikit moment kat sana . Rindu Oz lah katakanss.. waktu kat sana sibuk nak balik sini . Dah balik, rasa nyesal plak tak duduk lama lagi . Act, kalau ikutkan.. I supposed to be back here on 25th May . So sebulan lagi kat sana patutnya . Gila ko, kalau dh lepas masuk sana tak kan takmau stay lama kann.. Alang-alang dh masuk, duk lerr lama sikit . Kata nak belajauuu berdikari and hidup jauh sikit dr family kan.. Sis Pia bawa diri katanyee.. Tapi disebabkan sorang nak balik dh.. so semua pakat nak ikut balik . Haha . Rindu family kata koo.. dh jauhhh-jauhhh dgn family ni mmg teringat laa awaakk uii.. Hari-hari bila buka whtsapp group family jee Mama duk post gambar makan.. :( gambar cucu-cucu kesygan dia.. :( gambar and video clip and semua-semua benda yg menyeru kte pulang.. mmg bergenang ayaq mata laa jwbnyee mek ni . Wuuu.. T,T mama nakal.. abah pun sama nakal.. post update pasal benda-benda best yg berlaku kat sini . Hati anak gadis mana tak sedih, pilu semuakan.. haishh.. takpe Pia.. dh balik dh kannn.. nak sedih apenyee lagi.. tggu lerr deme dtg sini esok lusa.. tak shabaaarr nak jmpe.. weeee.. so happy ! ^_^

So, dgn ini.. Sis Pia nak share bebyk keping gambar laa kat sini . Dh lama tak hupdateeee blog kanss . Gambar manis-manis sepanjang keberadaan diri ini disana ;) 
so lets start scrolling ! 


Kakak dan Adik . Lebar, panjang, bulat, petaknyeee muka kakak kau Akmal.. semua bentuk ada kat muka dia . erkkk . *we're waiting for the trams . Yehuuu ! 


We're here ! One of Melbourne city highlights !


City of Melbourne :) 


Flagstaff Garden !


Done check-in at Pegasus Apart' Hotel ;) all complete ! Sesuai dengan harga . Sgt selesa .  Recommended ! 


Si panjang merajuk sebab takmau snap gambar dia :p Alololoo adikku.. meh sini kakpia snap meh.. hihi .


Pusing-pusing cari makan sambil selpieee berketol ketol gambar.. :D


Terasa kepala ku mcm besar semcm bila memakai scarf nih . Salah setting shawl barangkali . Ahhh.. peduliklahhh.. janji tudung melekat helokkk kat kepala..


After heavy raining at Pedestrian Crossing in Melbourne City . 


Time ni tak ingatlah.. dalam train nak pergi mana ntah . 


Ohh.. nak mai sini . Lupa.. hehehe.. Check-in dekat hotel kte sendiri lah.. Sophia Hotel *^▁^* Wehuu.. ingat dpt lerr half price sbb bermlm dekat hotel nama sendiri . hurmmm . Muka tak mandi lagi weyh . Seriuss mcm mayat ! Selfie sebelum mandi pun boleh.. kikikii..


Yeahhhh.. touchdown at Federation Square ! 


Flinders Street Station ! Sampai jugak kat sini . Selama ni mampu tgk dlm gambar kat google jee.. tak sangka dpt jejakkan jua kaki kat sini.. heee . 


Haii.. kenalin . Ini Kakak Suzy.. sabahan bah . Teman rapat ku di Mel . Baik orgnyee.. udah kawen bah . Anak dua . Tp kecik comel jee dia.. 


Dah lama kte tak posing gedikk mengadeee.. ngeee.. tolak sikit boleh jatuh tergolek ke bawah sana.. 


Bila si tukang yg amik gambar ni tak cakap satu dua tiga.. mimik muka pun konpius.. nak senyum ke tidak .


Sebenarnyee time ni mmg tgh frustrated yg amat.. sebabnyee nak beli Shushi tadi, tp tgk punya laa ramai manusia beratur panjang . Ya Rabbi.. melepas nk mkn shushi uii :( Kalau kat Oz ni, tak susah nak cari HALAL FOOD kat sini . Sbb kat sini mmg mudah nak cari makanan Halal . Tak mcm dekat UK, London semua tuh . *cehhh.. mcm biasa pergi sana jee . Tak takkk.. kte dengar org cakap lah.. mmg belum sampai sana lagi pun . Heee..


Sini mmg tempat lepak reramai . Mcm-mcm bangsa ada kat sini . Seronok dpt kenal tempat org ni.. tp.. ermmm.. knp kte sorang jee yg menyala kat situ ? cahaya apakah ? hehe . I'm looking for my zauj . Where have u been my dear ? Where have U been all my life ?!!! Come out now !!! hurmmm.. Pia sawan . Werkkk ! 


Knp kau panjang sgt dik ! 


Tadaaa !!! Semua org sibuk balik kerja . Kte kte ? Kte sibuk bergambarr kenangan . Hihu . Cepatnyee gelap kat sini . Tak sempat nk berjln jauh ke garden-garden yg berdekatan . Baru 5pm tp gelapnyee dh serupa nak maghrib . Sebab tu kalau berpuasa kat sini untung ! Dpt berbuka awal.. masa bergerak cepat jee.. tak terasa apa . hihi


Bergambar kenangan selagi telefon tak mati terpadam . Kalau tak silap, sini dekat St. Kilda Road . Cantik-cantik laa tempat kat sini.. rasa mcm tak nak balik hotel .


The beautiful scenery around Yarra River . Seriuss cantik tempat nii ! Sini salah satu tempat wajib korang kena dtg berjln tau kalau dtg Mel . Kat tepi-tepi sungai Yarra ni penuh dgn Pub, Restaurant, Club and many more ! Terasa mcm bermimpi jee sebab dpt jugak jejak kaki ku kat sini . Seriusss.. selama ni duk usha gambar menarik di Mel kat google images jee . Heee . Alhamdulillah.. rezeki.. dengan keizinan DIA jugak dpt sampai ke sini :)


Makin malam, makin lawa plak pemandangan kat sini . Dengan cahaya lampu yg terang benderang kebaaboooommmm semua . Haishhh.. rasa mcm nk habiskan sepanjang malam ni dekat luar jee . Menikmati sehabis puas melihat keindahan tempat org ni .


Dekat Bourke Street Mall ni mmg the best place ever utk semua kaum hawa yg gilakan shopping ! Dlm erti kata lain, sini ibarat syurga shopping buat kaum sejenis kte ni . Bangunan depan Pia ni adalah Mall terbesar utk brand H&M . Satu bangunan besar ni H&M punyaa maaa.. dr hujung kiri sampailah ke hujung kanan tu pusat H&M terbesar di Melbourne City ni . Ruginyaa tak masuk.. nyesal tak sudahh.. :( tak masuk sbb tak sempat.. duk sibuk berkejar nk pi berjln kat tempat lain.. takpe-takpe, just think positive.. tak sempat masuk H&M ni mngkin ada hikmahnyee jugak . Kalau tak.. berabis duit kau melayang kat sana Pia . Tgk tuu nak beli, tgk ni nak beli.. haaa.. sudahhh.. haishh . Shopping mall kat sini semua tutup awal . Paling-paling lewat 9pm tutup . Paling cepat 5pm . Urghh.. sungguh ku kecewa ! Dah laa brg-brg kat sini mostly harga mampu milik . Kasut, bag, baju, and etc semuanyaa murah . Pakai dollar laa.. jgn convert ke RM . Hihi . Kte nak shopping brg pun duk pk dua tiga kali.. nk check-in luggage kat airport nnt tu lepas ke tidak . Minimun 20kg . Kang over limit kena membayar lagiii laa jawabnyee.. hahahaa . Senget pia ! Ada baju, kasut, handbag kecik yg beli kat sana, tertggal.. padan muka pia . tak check awal-awal.. kan udah ketinggalan . Mama tau ni.. mmg kena bebel kau ni peahh . Takpelah.. anggap ajelah bukan rezeki kte.. sesiapa yg dpt brg tu.. ambillah.. gue halalkan.. nak buat mcm mne.. dh tertinggal.. wuuuuu.. T,T


Trams lambat sampai . Kte selfie dulu.. Kat sini ada trams yg free, ada yg berbayar . Tgk pada kejauhan tempat yg korg nak pergi . Kalau lebih 2km rsenye baru kena guna Myki Card, serupa mcm kat Msia laa.. kalau kat KL kte pakai Touch&Go . Sini Myki Card . Syg jugakk.. Myki card yg beli hari tu rsenyee ada kredit lagi dlm tuu.. belum habis guna.. Ingat nk stay lama lagi kat sini . Tapi.. apakan daya.. kte hanya merancang.. yg tentukan semua dr DIA . Haa fyi.. dr Sophia Hotel nak gerak ke Bourke Street Mall ni senang jee . Naik free trams yg Number 86 dr Southern Cross Station straight jee ke Bourke Street Mall *Southern Cross Station ni belakang Sophia Hotel jee..* Turun kat situ.. pastu kte boleh jalan kaki jee nak ke Yarra River, Federation Square, Flinders Street Station, and byk tempat lagi . Berjalan kan gaya hidup yg sihat . Hehe . Jauh perjalanan, luas pemandangan..


okayyy.. masa utk bermalas malasan balik ke bilik.. brg tak siap packing lagi !!! Dah penat berjln, nak kemas luggage pun jadi malas . Last minute baru terkinja-kinja nak kemasss.. mne tak tertggal brgnyee dik uiii T_T esok flight pukul 9:30am Pia.. subuh-subuh tuuu kau dh kena keluar mekkk . Lambat kang menangis laa kau kat airport kena tinggal . Nak kena check-in luggage lagiii . Nyet nyettt betol laa kau ni Pia -_-"


Morning guys ! Kami naik SkyBus dari Southern Cross Station otw nak ke airport dah ni.. straight ke airport . Perjalanan dlm 30minutes . Dlm bus ni ada free Wifi tau ! Haa.. download laa segala mcm benda kau nak download, before sampai ke destination yg ditujui.. 


Taktau nak feeling sad or feeling happy . Sad for leaving this beautiful country, and happy for going home . Ohh.. I'm coming home..~ coming home..~ tell the world that I'm coming home..~ hurmmm . Now back to life.. back to reality.. howaishhh.. gonna miss u Oz !!! iyupp.. for sure gonna miss this country . InsyaAllah.. ada rezeki, ada jodoh pasti kte bersua lagi yee ;)


Haiii ! Kte dah selamat sampai KUL dah niii.. tak shabaaaa nak mkn itu ini.. nak tidur rehat sepuasnyeee.. andddd tak shabaaa nak jmpe mama babah and semua semua kesygan . Pia dh balik.. rindu yg teramat nih ! Hampir dua bulan berada dekat negara org, byk benda Pia belajar . Best ! Tak rugi rasa . Hurmmm.. Hopefully I can come back again to Oz next time . Really hope ! InsyaAllah.. Aminnn ;)

Ok lah, need to stop here . Jari tgn kebas dh duk menaip . Kalau nak diikutkan, beribu keping lagi gambar ada dlm galery nih . Tapi boleh muntah laa kan kalau nk share semua . hee . But, cukup sebanyak ni jelah . Nak upload bebyk pun buat semak entri jee . Ohh yaa, btw.. just nak bgtau.. sesiapa yg msg atau call number maxis Pia yg 014-725**** tu kalau takde respond . Sorry sgt . Sbb simcard Pia mcm dah tak hidup . Kena renew balik kot simcard tuu sbb hampir dua bulan tak gunakan . So mcm terus tak dpt guna . But whtsapp still okay boleh guna pakai . Cuma kalau sesiapa ada give me a call tp tak dpt harap memahami.. msg and call tak dpt masuk . So just whtsapp jee dlu k . InsyaAllah Pia reply asap . Maaf utk segala kesulitan yaa . And lastly.. hope that u guys are enjoying reading my post ! Thanks for reading yaa ;)

Pia sayang semua,
Piasofia .