NO MATTER WHAT, THE MASTERPIECE OF ME IN REAL LIFE, I'D START WITH A BLOG .

Thursday, 30 July 2015

Raya lagi kot .

Views


Assalamualaikum .

Dah mcm agak lama tak menghupdate blog kan so gambar pertama kat entri ni kte bagi gambar kekwat sekeping . Asyik post gambar senyum manis-manis jee kan so kali ni upload gambar muka acah-acah gangster nak cari gaduh kat Lorong Haji Taib plak . tehee :p

Raya lagi kot .
Dari raya pertama sampai ke lani masih ada kekwn yang duk post upload gambar raya . Wahhh . Terlihat byk kebahagiaan disitu . Seronok tgk kekwn sakan beraya tahun ni . Macam-macam gaya dan ragam dpt kte tengok . Tumpang bahagia den nengoknya pun . Haa.. awak-awak jgn lerr duk jeles meles dgn kebahagiaan org tau . Ingat.. tak baik bandingkan kehidupan org dengan kehidupan kte yang sedia ada ni, takut nnt timbul rasa tidak bersyukur #selfreminder :)

Entri yang ni sebenarnya tak tau nk buat topik apa . Tak tau nak share pasal apa.. kalau nak share pasal raya family kte tahun ni plak . hermm.. mcm tak perlu kot sebab semua gambar raya pun dah basi . Malas lerr nk hupload gambar sama dua tiga kali . Dekat FB dah byk yg di tag.. cukuplah.. apa yg penting sekali raya tahun ni ! Alhamdulillah.. family Pia semuanya sihat walafiat dan masih dpt berkumpul menyambut lebaran bersama . Syukur.. Haaaa.. Ya Allah.. lupa nak bgtau, dah separuh entri baru teringat nak bg ucapan raya kat awak-awak yg buka baca blog nih . heee . Selamat Hari Raya yee kwn-kwn, Maaf Zahir Batin diucapkan kepada semua.. tak kisah lah sama ada anda mengenali diri ini secara langsung mahupun hanya mengenali diri ini di alam maya.. kepada yg terasa hati or berkecil hati sama ada di fb ke, instagram ke, wechat ke, whatsapp ke maaf lah yee.. Ainin Sofia Hassan Basri ni manusia biasa dan tak pernah lepas melakukan salah dan silap dlm berkwn sama ada dari segi perbuatan mahupun tutur kata yg dilontarkan, tersengaja ataupun tidak sengaja . Maaf yeee.. tapi kalau awak-awak jumpa kte secara live dedepan InsyaAllah kte ni baik-baik aje.. tak garang seperti dalam gambar diatas . Kte nih soft-spoken jerrrr org nya :p *tutup separuh muka dengan shawl* Kahhh ! puji diri sendirii uiii.. hihihii . Dah lama tak perahsannnnnntan sendiri . lalalalaaa.. kasi laa can.. :p 


Haa.. muka kat atas ni akan jadi lagu tu bila kte baru jee nak jamah makanan tetiba ada lerr sorang dua kawan yg jenis tak reti beradab . Ehh, tetiba jee main sambar makanan kte tanpa mintak izin . Dah laa mai tak bagi salam, pastu boleh plak main sebat makanan kte yg mana kte sendiri belum jamah lagi . Amboiii.. sedapnyaa awak ! jgn buat macam tu selalu tau, sekali dua org boleh terima lagi.. tp kalau dah berkali-kali haaa.. jgn tanya kenapa kalau esok-esok awak bercakap dengan pinggan kat muka :p benda ni banyak kali dah jadi kat diri Pia . Tapi nasib baik laa kte ni masih seorang yg penyabar . Kalau geram pun buat muka macam kat atas ni laa.. sambil berkata dalam hati.. “eeeii.. nak tepuk tgn dia ke.. nak cubit kee.. nak gigit nih ?" hurmmm . act, kalau kwn rapat or kwn baik kte buat mcm tu.. kte mmg jenis tak kisah sangat sbb kte pun bukan lerr species kedekut sangat nak share . Sharing is Caring kan.. Tapi.. paling tak suka dengan org yg nak kata kwn baik sgt pun tidak, dah tu berckp pasal kte kat belakang then kedekut yg amat bila tang barang dia . eeeeiii.. geramnyaa.. tapi takpe laa.. sabar jelaa kan cara terbaik :) 


Hahh dah alang-alang bercerita pjg ni . Lagi satu ambo nok oyak.. gambar kat atas ni laa contoh terbaik pandangan mata ni bila tak pakai spek mata or contact lens.. org yg senasib macam kte ni jee tau betapa seksanya kalau takde spek mata . yeee.. mata Pia mmg menghadapi tahap kerabunan tu agak tggi . Sooooo.. please laa jgn nak gurau biawak ngan kte main sorok-sorok cermin mata kte . Kang ada jugak yg kena penampo free-free setepek . Paling pantang org buat main ngan spek mata kte ni . eeeeeiiii geram tau ! kalau takde mata kedua kte ni, kte jln merangkak tau tak !!! paham tak rasa dia mcm apa . Rasa mcm hantu dlm cte The Ring yg keluar dr screen tv merangkak gitu.. and now, spec mata kte cerminnya sebelah dah pecah ! urghhh.. gergasi punya kje.. eeeeiii adik ni kan . herghh.. seksanya cermin pecah !!! dah laa rabun tahap kronik.. T_T okay, maaf.. emo melebih plak.. 

Sebenarnya sendiri dah tak paham apa yg dibebelkan -,- Ahh, suka hati kte lah nak bebel apa . Ini belog pink kte.. werkkk :p haishhh.. sebenarnya skrg ni kejap-kejap menaip, then pause tgk cte hindustan, pastu sambung taip balik, pastu pause tgk cte hindustan plak . haishhh.. pastu berlinang air mata, berjuta kali tgk cte hindustan yg sama pun berjuta kali tu jugak akan duk menangis sendu dalam selimut diam-diam . ahahahahahahaa.. apa ni Pia !!! bakpo laa demo ni hati kapas sgt !!! erghh . Kalau tgk running man or cte pape yg lawak kemain gelak tak ingat dunia, gelak golek kiri kanan sampai jatuh katil bagai . Pastu kalau tgk cte genre horror tau plak nak ajak tgk ramai-ramai.. amik seat paling hujung dan jauh dr screen sambil berselubung satu badan dlm blanket, itu pun tgk dicelahan jari tgn . Penakut tak hengat dunia budak ni.. mudah nauu berimaginasi meninggi ! kalau dah tgk cte seram pendek kata tidur pun lampu bilik terpasang sampai ke subuh sbb bila mlm nk tidur asyik terbayang mcm ada suster ngesot kat bawah katil, tak pun duk ngesot dlm almari . Haaa.. tak pun ada duk hulur kepala luar tingkap.. eeeeiiii.. takuttt.. serammm.. haishhh.. duk pikir jugak . erghhhh.. haaaa.. pastu kan.. kte paling benci giler dekat badut !!! dr kecik sampai besar lanii mmg tak suka kalau jumpa badut kat memana event or funfair . Rasa mcm seram lah dgn perwatakan dia tuh . Ada tgk clown prank kat youtube.. Ya Rabbi.. jahat betul laa org yg buat prank giler mcm tuh . Kalau kena kat kte rasanye memang mati terus kat situ . Mati ketakutan . Tolong laa jgn buat lawak ngokss mcm tuh.. Kalau kat Malaysia ada buat clown prank mcm tuh, kte jmpe kte tembak jee terus . Geram ! tak baik ohh kacau org.. kesiann.. tiap mlm doa supaya takan mimpikan si badut tak comel tuh ! sgt tidak kelakar lah badut ! 


Okay, dah rasa mcm byk sgt dah merapuu ni.. so sebelum tutup cerita merepek meraban ni, disini Pia ingin memohon maaf buat akak-akak @ owner butik yg panggil utk photoshoot dlm masa terdekat ni, maaf sgt kerna tidak dpt menghadirkan diri utk sesi photoshoot buat masa skrg *tau.. ntah dorg baca ke tidak entri ni :p.. tp tetap nk bgtau* dengan berat hati jugak saya menolak.. bukan tolak rezeki tetapi atas sebab-sebab tertentu saya stay dulu di Kelantan dlm tempoh yg tidak bisa di agak berapa lama.. maaf dipinta ye :) InsyaAllah.. kalau masih ada rezeki saya di lain masa saya cuba hadirkan diri . Berat jugak hati nk tolak tapi tu lah kann.. byk perkara yg harus saya bantuin kedua org tua saya di kampung halaman ini . Waduhhh.. kok ayat nya amat novelis gitu deh . heeee . okay, dengan ini tamatlah sesi penaipan entri ini . Ada kerajinan yg menggunung lagi jitu, akan ada lah entri baru nya yee.. kbai awak sekalian . Thankss kalau sudi baca sampai sini :)

Salam Syawal,
Piasofia :)



Friday, 3 July 2015

Tak sabarnya !

Views

Assalamualaikum .

Haishhh tak sabarnya ! tak sabar nak balik kampung dan raya ! hurayyy ! semua dah beli baju raya ? berapa pasang baju raya ? kasut ? handbag ? persiapan raya ? biskut raya dah buat ? ke beli jee ? hehehee . sangat tidak sabar.. padahal ada byk hari lagi ni nak kena puasa . Sabarlah duhai Sofia :) Act, bukan tak sabar nak raya, tp sebenarnya tak sabar nak balik kampung kumpul adik beradik semua pastu dpt mkn sedap-sedap . Paling tak sabar nak jumpa Mama Abah . Heeee . Rindu . Asyik gaduh manje dekat whatsapp jee . Tak sabar nak makan masakan dari air tangan mama, tak sabar nak duk rumah, tak sabar nak bau bilik sendiri, tak sabar nak bukak almari sendiri, tak sabar nak ikut Abah pergi bazar pastu boleh request nak makan itu ini . Hohohoo.. sangatlah tak sabar . Ohh masa.. mohon berlalu dengan pantas . Takpe Sofia.. tahan tahan.. selesai kerja minggu depan kte balik okay.. :)

setiap kali berpuasa mesti akan ingat balik moment-moment waktu study dulu dengan kawan-kawan . Dulu habis jee class sangat rajin pergi bazar dengan kawan-kawan . Paling gemar dengan puding kat bawah ni .


Puding buah cocktail ke apa namanya . Ya Rabbi.. ini kesukaan diri sangat . Setiap kali ke bazar setiap kali akan ada juadah puding ni untuk berbuka . Rasa bahagia sangat bila dapat makan puding ni . Selalu kalau Pia hilang di tengah keramaian manusia di bazar tak lain tak bukan Pia akan ke gerai makcik yang jual puding sedap ni di bahagian hujung dekat stesen petronas di Cahaya Masai depan poli . Ahahahaa . Seriusss.. Banyak-banyak orang yg jual puding ni, mmg tak akan boleh lawan kesedapan puding makcik kat gerai ujung ni . Sedappp ! kekadang beli sampai dua tiga bekas . Dah beli mesti muka ada senyum meleret sampai balik rumah . Satu perasaan happy yg tidak terungkap dengan kata-kata.. ohh bahagianya dia dapat puding nih . Ahahahaa *macam apedaa . Tapi bila pergi bazar acik tu tak bukak gerai jual puding mesti balik dengan perasaan yg keciwa amat . Muka tak payah cakap laa lagu mana, masam mencuka . Bak kata Oyoy.. “Weyy, asal muka kau mcm kena pisak (koyak) dengan malaikat je ni ?!" -,-' ayat sarawak diaaa dah keluar . Yelaa.. muka murung jee gara-gara tak dapat puding ! what the heck peah ? -,-" 

Ingat lagi, gara-gara terlebih suka and terlebih makan puding ni laa sampai muntah kat restoran . Ini baru betul, makan sampai muntah.. kikikii.. mungkin bersebab dengan demam jugak, demam-demam abis class sibuk nak pergi bazar and berbuka dengan kekawan . Last iftar together kononnya . Sekali amik kau.. bikin malu aja deh . Bila ingat balik.. Ya Allah, malunya.. ahahahaa.. sengal peah, sungguh kau sengal . Tak masai menyusahkan orang . hurmm .

Eh, baru perasan.. hampir setengah entri ni penuh cerita pasal puding jee . Haiyakkk.. dah kenapa . Suka dan minat punya pasal dekat puding . Ayooo . Okeh, tukar topik . Haaa.. hari tu duk scroll-scroll fb tetiba ternampak orang share mengenai “Posisi tidur melambangkan personaliti seseorang". Apakah benar ini ? Suka suki meh . Okay, Pia share posisi yg Pia tidur . Hehee . 


Haaa, Pia ni jenis suka tidur berselubung selimut seluruh badan . Maklum lah, species yg tak boleh tahan sejuk . Sebab tu kurang gemar nak ON aircond nih melainkan cuaca panas terik baru ON aircond . Manusia lemak tak banyak mcm ni lerrr . Ayat yg paling 1st kat atas tuh tak pasti laa berpenampilan cun ke tidak, sebab rasa kekdg ada jugak pakai ala kadar dan selebet jee di khalayak ramai . Rasanya org lain ramai lagi yg berpenampilan hebat diluar sana . yee dok..

Pemalu dan lemah . Hurmm . Mmg sejenis yg agak pemalu dengan orang yg tidak dikenali nih, tapi bila dah kenal . Amboiihh mulut ni tak berhenti bercakap . Pot pet pot pettt . Heeee . Lemah tu pulak ikut keadaan . Time lemah lemah laa.. bila setengah benda buat tak jadi, rasa mcm nak menangis sepanjang masa . hurmmm .

Penyimpan rahsia dan sgt berahsia . Kalau ada org bercerita sesuatu dan suruh rahsia kan, InsyaAllah sampai bila-bila takan pecah di mulut . Rahsia org kte pegang lerr, mesti laa kena amanah dengan  perjanjian org kan . Jangan bagi kepercayaan org hilang pada kita . Nak kata sangat berahsia sebenarnya pun tak . Berahsia sikit tu mesti laa ada kan . hihi . Tapi tidaklah terlalu berahsia .

Gemar menyelesaikan masalah sendiri dan memendam rasa tanpa pengetahuan org lain . Yesss . that's me ! sebab kekadang tak semua masalah kte kte boleh share dengan semua org . Org lain pun ada masalah tersendiri, so kte tak perlulah nak menambah beban kat org lain yg ada masalah jugak . Kesian kat org, masalah sendiri tak selesai nak kena pikir masalah kte pulak kan . Ayooo . So pepandai lerr selesaikan sendiri . Bila dah rasa mcm tak termampu nak tanggung barulah cari seseorang yg sedia mendengar luahan hati ini . Sekadar meluahkan, bukan mintak simpati atau mintak selesaikan .

Sering meracau waktu tidur . Ahhhh.. ini tidak betul sama sekali meh . Pia ni jenis yg payah nak bermimpi mahupun meracau tak tentu hala . Bermimpi tu ada laa sekali sekala bila terlalu teringatkan atau terfikirkan sesuatu hal . Haa, itu baru mimpi betul.. pelik tp benar . Yang kes nak meracau tuuu takdak sama sekali . Kte ni tidur baik-baik jee . Tak buas, sopan jee :p Hurmmm . Last mimpi hari tu pasal.... pasal kena kahwin paksa ! ohoiii.. seriauuu.. nightmare ! mintak dijauhkan lah . tetiba plak dalam mimpi tu kena kahwin ngan mamat mana ntah . Yang sadisnya sebab kena paksa, bukan atas kerelaan diri . Aduiii.. apa punya mimpi lerrr .

Tidak gemar meminta bantuan org lain . Yess . I kinda like that . Sebab rasa macam sangat menyusahkan org kalau nak mintak tolong nih . Takut org rasa terbeban even dia tak ckp pun . Selagi benda boleh settle sendiri, kte settle kan sendiri . Hidup jgn nak menyusahkan org sangat . Bila betul-betul terdesak perlukan bantuan baru kte minta tlg dgn org .

Berjiwa lembut tuh betul laa tuuu.. Hehee.. semua perempuan jiwa lembut kan . Romantik dlm hubungan . Hurmmm . Taktau nak setuju ke tak . Sebab tak hingat, dah lama hidup sendirian . ehehehe . Sang pencinta setia . Yee sangat setia kata koo . Dah syg, syg gilak . Tapi tu lah.. mmg ramai yg beranggapan kte ni tidak pandai bercinta . ahahahaaa . Sekarang pun memang dah tak reti nak bercinta dah . back to the old me :)

Okay, konklusi untuk entri kali ini adalah, tiada apa-apa pun sebenarnyaa . merapu jee lebih . Muehehehee . Sebab bosan, dan tak sabar ! tak sabar nak kelik kapong lerr ! nak makan kuih muih kelatey.. lompat tikam, nekbat, kuih che mek, kuih manja, akok, bunga tanjung, lup cup, butir nangka, ondeh-ondeh dan memcm lagi lah ! dapnyeee.. balik nnt nak buat puding lah.. puding buah ngan puding caramel . Sedapnyaa.. nak balik cecepat .

okay sampai sini sudah omongan merapu dari gue . 

Salam cinta dan kasih,
Piasofia ;)